Преходи в планината

Конна база "Спарата"

 

logo_var4

 

Конна база "Спарата"

 

 

 

        

Преходи в планината

Ако сте напреднал ездач, т.е. имате добър баланс и контрол на коня, и владеете основните ходове на коня- ходом, тръс и галоп, вече сте стигнали момента, в който почасовата езда все не Ви е достатъчна. Насладата от спокойната и балансирана езда в природата никога не свършва, иска Ви се да яздите часове  и дни, през различни терени и местности.  Конна база „Спарата“ организира различни конни преходи в Средна гора, Лозенската планина, до язовирите Огняново и Искър, до селата Мечковци, Габра, Пасарел и много други. Разположението на базата дава възможност за дълги преходи в планински и равнини райони с прекрасни пейзажи и природа.

Конна база “Спарата“ организира преходи до различни забележителности в района. За любителите на растения и природни забележителности, сме направили маршрут до с. Борика, където посещаваме Ботаническа градина “Борика”. По пътя до с. Борика яздим до в. Брънковска Китка с н.в. 1029 м., на който се намира параклиса “Св. Св. Петър и Павел”. От върха се открива спираща дъха гледка към Витоша, Рила, Плана, Лозенска и Стара планина, както и язовирите Борика и Бакърдере. До върха минаваме през различни рекички, полянки, китни селца и махали, през букови, дъбови и борови гори. На връщане галопираме покрай яз. Бакърдере. Минаваме през с. Пауново и в зависимост от продължителността на прехода или продължаваме директно към базата или яздим покрай р. Мътивир. Близост до с. Селянин се намират и скалната забележителност „Чалмите“.

           

Близо до базата има три язовира Огняново, Бакърдере и Борика,а за по-напредналите организираме и 2-3 дневни прехода до яз. Тополница и яз. Искър.

За любителите на исторически забележителности Конна база „Спарата“ организира и преходи до римския път- Виа Диагоналис, от който за разнообразие яздим до в. Мала Плешива 778 м., където се открива спираща дъха гледка към Софийското поле, Плана, Витоша и Лозенска планина. По пътя ще направим кратка почивка при местността Скалите.

И с това не приключват историческите забележителности в района, по пътя за с. Ръжана се намира и 600 г. кръст, който е разположен в двора на отдавна опожарената от турците „Шарена църква“ една от най-красивите българска православна черква. Това е православен храм от XV-XVII век. (реф.“ История на Вакарел. Икономика, политика, култура, авт. Проф. д. ист. н. Трендафил Митев).

В района на Вакарел има две калета- Банчовото и Дошевото кале, същото така има много манастири и параклиси, повечето  имат интересна история, някои от които са Св. Дух, Св. Петка, Св. Св. Петър и Павел, манастира Св. Спас, разположено близо до Дошевото кале, Св. Троица и много други.

                                                    

Актуални новини и събития


Тодоровден – Конски Великден в Конна база “Спарата”

Събота, 16 март 2019 г. от 9:00 ч. до 18:00 ч. Конна база “Спарата”/ Sparata Equеstrian Center и Парти център “Спарата”/ Party Center “Sparata” Ви канят да отпразнуваме дългоочакваният Тодоровден! Нека заедно да сплетем плитки на... повече информация

Полудневен преход за начинаещи до параклиса “Св. Петка”

Конна база “Спарата”/ Sparata Equеstrian Center организира полудневен преход до параклиса “Св. Петка” . Преходът се състои от 4 часа езда за начинаещи (тръс, ходом) и 30 мин. почивка. Цената на прехода е 90 лв с ДДС. Преходът е подходящ за... повече информация

Да Се Научим Да Яздим За Един Ден

ЕДНОДНЕВЕН КУРС: ДА СЕ НАУЧИМ ДА ЯЗДИМ ЗА ЕДИН ДЕН.Това е прекрасна възможност да се научите да яздите за един ден. Ако искате да напреднете за кратко време, този курс е подходящ за вас. Комбинира в едно теория (вкл. видео и учебни материали), придобиването на основни... повече информация

Местоположение

Конна база Спарата

 

© 2017 Sparata. Всички права запазени | Designed by D-Soft


Общи условия | Политика за поверителност