Конна база "Спарата"

 

logo_var4

 

Конна база "Спарата"

 

 

 

bg_BGen_GB

        

Преходи в планината

Ако сте напреднал ездач, т.е. имате добър баланс и контрол на коня, и владеете основните ходове на коня- ходом, тръс и галоп, вече сте стигнали момента, в който почасовата езда все не Ви е достатъчна. Насладата от спокойната и балансирана езда в природата никога не свършва, иска Ви се да яздите часове  и дни, през различни терени и местности.  Конна база „Спарата“ организира различни конни преходи в Средна гора, Лозенската планина, до язовирите Огняново и Искър, до селата Мечковци, Габра, Пасарел и много други. Разположението на базата дава възможност за дълги преходи в планински и равнини райони с прекрасни пейзажи и природа.

Конна база “Спарата“ организира преходи до различни забележителности в района. За любителите на растения и природни забележителности, сме направили маршрут до с. Борика, където посещаваме Ботаническа градина “Борика”. По пътя до с. Борика яздим до в. Брънковска Китка с н.в. 1029 м., на който се намира параклиса “Св. Св. Петър и Павел”. От върха се открива спираща дъха гледка към Витоша, Рила, Плана, Лозенска и Стара планина, както и язовирите Борика и Бакърдере. До върха минаваме през различни рекички, полянки, китни селца и махали, през букови, дъбови и борови гори. На връщане галопираме покрай яз. Бакърдере. Минаваме през с. Пауново и в зависимост от продължителността на прехода или продължаваме директно към базата или яздим покрай р. Мътивир. Близост до с. Селянин се намират и скалната забележителност „Чалмите“.

           

Близо до базата има три язовира Огняново, Бакърдере и Борика,а за по-напредналите организираме и 2-3 дневни прехода до яз. Тополница и яз. Искър.

За любителите на исторически забележителности Конна база „Спарата“ организира и преходи до римския път- Виа Диагоналис, от който за разнообразие яздим до в. Мала Плешива 778 м., където се открива спираща дъха гледка към Софийското поле, Плана, Витоша и Лозенска планина. По пътя ще направим кратка почивка при местността Скалите.

И с това не приключват историческите забележителности в района, по пътя за с. Ръжана се намира и 600 г. кръст, който е разположен в двора на отдавна опожарената от турците „Шарена църква“ една от най-красивите българска православна черква. Това е православен храм от XV-XVII век. (реф.“ История на Вакарел. Икономика, политика, култура, авт. Проф. д. ист. н. Трендафил Митев).

В района на Вакарел има две калета- Банчовото и Дошевото кале, същото така има много манастири и параклиси, повечето  имат интересна история, някои от които са Св. Дух, Св. Петка, Св. Св. Петър и Павел, манастира Св. Спас, разположено близо до Дошевото кале, Св. Троица и много други.

                                                    

Актуални новини и събития

Полудневен преход до яз. Огняново

Полудневен преход до яз. Огняново

Конна база "Спарата"/ Sparata Equеstrian Center организира полудневен преход до яз. Огняново . Преходът се състои от 4 часа езда и 1 час почивка с домашни сандвичи и вода. Цената на прехода е 105 лв с ДДС. Преходът е подходящ за средно напреднали ездачи. За да вземете...

Есенна промоция 20%

Есенна промоция 20%

За всички любители на слънчева, есенна езда, предлагаме 20% отстъпка от цените за езда (отстъпката не важи за пакетните услуги, които предлагаме). Промоцията е валидна за делнични дни от вторник до петък включително, за периода 12.10 - 12.11.2018...

Интервю за Дарик – Ива и Виктор Андрееви – за конете, хората и живота близо до небето

Интервю за Дарик – Ива и Виктор Андрееви – за конете, хората и живота близо до небето

За конете и хората, за живота на село, близо до небето, за специалните деца и хипотерапията, разказват Ива и Виктор Андрееви от конна база "Спарата". Те са част от проекта на Дарик "40 до 40". Източник: Дарик...

Първи Юни Ден на Детето

Първи Юни Ден на Детето

По случай 1 Юни Ден на Детето, Конна база "Спарата"/ Sparata Equеstrian Center организира игри и забавления с коне за деца. Програмата е следната: 15:00-15:30- Запознаване с конете и другите животни в базата. Четкане и оседлаване. 15:30 -16:30- Разходка с кон с водач...

Местоположение

Конна база Спарата

 

© 2017 Sparata. Всички права запазени | Designed by D-Soft


Общи условия | Политика за поверителност

Pin It on Pinterest

Shares
Share This