Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

bg_BGen_GB

      

Преходи в планината

Ако сте напреднал ездач, т.е. имате добър баланс и контрол на коня, и владеете основните ходове на коня- ходом, тръс и галоп, вече сте стигнали момента, в който почасовата езда все не Ви е достатъчна. Насладата от спокойната и балансирана езда в природата никога не свършва, иска Ви се да яздите часове  и дни, през различни терени и местности.  Конна база „Спарата“ организира различни конни преходи в Средна гора, Лозенската планина, до язовирите Огняново и Искър, до селата Мечковци, Габра, Пасарел и много други. Разположението на базата дава възможност за дълги преходи в планински и равнини райони с прекрасни пейзажи и природа.

Конна база “Спарата“ организира преходи до различни забележителности в района. За любителите на растения и природни забележителности, сме направили маршрут до с. Борика, където посещаваме Ботаническа градина “Борика”. По традиция на тръгване от базата хапваме топла питка със сирене. По пътя до с. Борика яздим до в. Брънковка Китка с н.в. 1029 м., на който се намира параклиса “Св. Св. Петър и Павел”. От върха се открива спираща дъха гледка към Витоша, Рила, Плана, Лозенска и Стара планина, както и язовирите Борика и Бакърдере. До върха минаваме през различни рекички, полянки, китни селца и махали, през букови, дъбови и борови гори. На връщане галопираме покрай яз. Бакърдере.Минаваме през с. Пауново и в зависимост от продължителността на прехода или продължаваме директно към базата или яздим покрай р. Мътивир. Близост до с. Селянин се намират и скалната забележителност „Чалмите“.

Близо до базата има три язовира Огняново, Бакърдере и Борика,а за по-напредналите организираме и 2-3 дневни прехода до яз. Тополница и яз. Искър.

За любителите на исторически забележителности Конна база „Спарата“ организира и преходи до римския път- Виа Диагоналис, от който за разнообразие яздим до в. Мала Плешива 778 м., където се открива спираща дъха гледка към Софийското поле, Плана, Витоша и Лозенска планина. По пътя ще направим кратка почивка на при местността Скалите.

И с това не приключват историческите забележителности в района, по пътя за с. Ръжана се намира и 600 г. кръст, който е разположен в двора на отдавна опожарената от турците „Шарена църква“ една от най-красивите българска православна черква. Това е православен храм от XV-XVII век. (реф.“ История на Вакарел. Икономика, политика, култура, авт. Проф. д. ист. н. Трендафил Митев).

В района на Вакарел има две калета- Банчовото и Дошевото кале, същото така има много манастири и параклиси, повечето от които имат уникална история , някои от които са Св. Дух, Св. Петка, Св. Св. Петър и Павел, манастира Св. Спас, разположено близо до Дошевото кале, Св. Троица и много други.

                                                    

Актуални новини и събития

Есенна промоция 20%

Есенна промоция 20%

За всички любители на слънчева, есенна езда, предлагаме 20% отстъпка от цените за езда (отстъпката не важи за пакетните услуги, които предлагаме). Промоцията е валидна за делнични дни от вторник до петък включително, за периода 12.10 - 12.11.2018...

Интервю за Дарик – Ива и Виктор Андрееви – за конете, хората и живота близо до небето

Интервю за Дарик – Ива и Виктор Андрееви – за конете, хората и живота близо до небето

За конете и хората, за живота на село, близо до небето, за специалните деца и хипотерапията, разказват Ива и Виктор Андрееви от конна база "Спарата". Те са част от проекта на Дарик "40 до 40". Източник: Дарик...

Първи Юни Ден на Детето

Първи Юни Ден на Детето

По случай 1 Юни Ден на Детето, Конна база "Спарата"/ Sparata Equеstrian Center организира игри и забавления с коне за деца. Програмата е следната: 15:00-15:30- Запознаване с конете и другите животни в базата. Четкане и оседлаване. 15:30 -16:30- Разходка с кон с водач...

Уроци по лидерство с коне

Уроци по лидерство с коне

Според последно проучване повече от половината запитани организации казват, че ще организират активности, свързани с развитието на лидерските умения на служителите си през следващите 12 месеца. Половината компании заявяват също, че един от топ приоритетите...

Местоположение

Конна база Спарата

 

© 2017 Sparata. Всички права запазени | Designed by D-Soft

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.