Конна база "Спарата"

 

logo_var4

 

Конна база "Спарата"

 

 

 

bg_BG  en_GB  

        

Преходи в планината

Ако сте напреднал ездач, т.е. имате добър баланс и контрол на коня, и владеете основните ходове на коня- ходом, тръс и галоп, вече сте стигнали момента, в който почасовата езда все не Ви е достатъчна. Насладата от спокойната и балансирана езда в природата никога не свършва, иска Ви се да яздите часове  и дни, през различни терени и местности.  Конна база „Спарата“ организира различни конни преходи в Средна гора, Лозенската планина, до язовирите Огняново и Искър, до селата Мечковци, Габра, Пасарел и много други. Разположението на базата дава възможност за дълги преходи в планински и равнини райони с прекрасни пейзажи и природа.

Конна база “Спарата“ организира преходи до различни забележителности в района. За любителите на растения и природни забележителности, сме направили маршрут до с. Борика, където посещаваме Ботаническа градина “Борика”. По пътя до с. Борика яздим до в. Брънковска Китка с н.в. 1029 м., на който се намира параклиса “Св. Св. Петър и Павел”. От върха се открива спираща дъха гледка към Витоша, Рила, Плана, Лозенска и Стара планина, както и язовирите Борика и Бакърдере. До върха минаваме през различни рекички, полянки, китни селца и махали, през букови, дъбови и борови гори. На връщане галопираме покрай яз. Бакърдере. Минаваме през с. Пауново и в зависимост от продължителността на прехода или продължаваме директно към базата или яздим покрай р. Мътивир. Близост до с. Селянин се намират и скалната забележителност „Чалмите“.

           

Близо до базата има три язовира Огняново, Бакърдере и Борика,а за по-напредналите организираме и 2-3 дневни прехода до яз. Тополница и яз. Искър.

За любителите на исторически забележителности Конна база „Спарата“ организира и преходи до римския път- Виа Диагоналис, от който за разнообразие яздим до в. Мала Плешива 778 м., където се открива спираща дъха гледка към Софийското поле, Плана, Витоша и Лозенска планина. По пътя ще направим кратка почивка при местността Скалите.

И с това не приключват историческите забележителности в района, по пътя за с. Ръжана се намира и 600 г. кръст, който е разположен в двора на отдавна опожарената от турците „Шарена църква“ една от най-красивите българска православна черква. Това е православен храм от XV-XVII век. (реф.“ История на Вакарел. Икономика, политика, култура, авт. Проф. д. ист. н. Трендафил Митев).

В района на Вакарел има две калета- Банчовото и Дошевото кале, същото така има много манастири и параклиси, повечето  имат интересна история, някои от които са Св. Дух, Св. Петка, Св. Св. Петър и Павел, манастира Св. Спас, разположено близо до Дошевото кале, Св. Троица и много други.

                                                    

Актуални новини

Първи Юни Ден на Детето

Първи Юни Ден на Детето

По случай 1 Юни Ден на Детето, Конна база "Спарата"/ Sparata Equеstrian Center организира игри и забавления с коне за деца. За да не пропуснем никой малчуган, сме подготвили две еднакви програми за ранобудници и за тези, които обичат следобедното време. Програмата за...

повече информация
Благотворителен ден с добро за Габи

Благотворителен ден с добро за Габи

Конна база "Спарата"/ Sparata Equеstrian Center организира един благотворителен ден с добро за Габи. На 13.04.2019 г. от 9:00 ч. до 18:00 ч. се надяваме да дарим добро за Габи. Всички средства от ездата на 13.04.2019 г. ще бъдат дарени за Габи. Надяваме се, че ще...

повече информация

Местоположение

Конна база Спарата

 

© 2017 Sparata. Всички права запазени | Designed by D-Soft


Общи условия | Политика за поверителност